Vinski podrum

8. listopada 2013.

"Vinski podrum": plavac mali bit će bijelo vinoU sklopu sajma “Vinski podrum”, u petak u Splitu, imat ćete priliku slušati o najatraktivnijim svjetskim temama, samom vrhu najnovijih istraživanja u svijetu vina, i o njima pitati hrvatske znanstvenike svjetskoga kalibra.

Predavanja će se održati u “Zlatnim vratima” – Centru za kulturu, na prvom katu Dioklecijanove 7 s početkom u 16 sati. Može li znanost pomoći da plavac mali rodi i bijelim grožđem u vinogradu, je li riječ o GM istraživanju, kakvo je vino plavca malog sivog (koje već postoji) i kakva bi bila korist od plavca malog bijelog, govorit će dr. sc. Goran Zdunić i dr. sc. Nenad Malenica, koji vodi ovo istraživanje, toliko intrigantno da ga financira Svjetska banka. Ostavljeno je i vrijeme za pitanja posjetitelja vinara, vinogradara, novinara, znalaca i ljubitelja vina.

Na drugom dijelu predavanja “Vinskog podruma”, u petak popodne u “Zlatnim vratima”, doznat ćete u javnosti dosad nepoznate vrlo intrigantne detalje o forenzičnim i povijesnim istraživanjima koja su dovela do otkrića da je najdraže vino i sorta današnjih Amerikanaca zinfandel zapravo isto ono vino i ista sorta grožđa koju su s ponosom uzgajali Marko Marulić i Petar Hektorović.

Kako su došli do saznanja da su naši veliki renesansni pjesnici bili zapravo vinari koji su živjeli od uzgoja najbolje sorte toga vremena crljenka, odnosno zinfandela, koji je u njihovo vrijeme nosio ime tribidrag, ispričat će vam molekularni biolog, u ovoj priči forenzičar, dr. sc. Nenad Malenica i povjesničar umjetnosti dr. sc. Ambroz Tudor.

Njihova otkrića o kojima ćete na “Vinskom podrumu” čuti iz prve ruke objavili su najcjenjeniji znanstveni časopisi u svijetu. Ulaz na predavanja je besplatan, ali prijavite se, rezervirajte svoje mjesto na vrijeme jer je broj posjetitelja ograničen na 40. To možete učiniti na www.vinskipodrum.hr ili na pultu za akreditacije na sajmu, ili ako dođete ranije prije predavanja.

Osim ekskluzivnih predavanja, šarm će “Vinskom podrumu” osigurati i izvrsne radionice. U petak u 15.30 u Dioklecijanovim podrumima (zapad 2B) Silvija Munda i Tomislav Stiplošek vodit će radionicu na kojoj će autohtone dalmatinske torte sljubljivati s prošecima.

Vinar Davor Zdjelarević u 18 sati na istome mjestu vodi radionicu na kojoj će predstaviti udrugu “Graševina Croatica” uz degustaciju najboljih graševina. Na ove radionice također možete doći, besplatno kušati i uživati, ali samo ako se prethodno najavite na www.vinskipodrum.hr ili na pultu za akreditaciju. Prostor je ograničen i na radionice može doći samo 15 ljudi.

I subota “Vinskog podruma” nudi nekoliko radionica na koje vrijedi doći. U “Zlatnim vratima”, u Centru za kulturu u Dioklecijanovoj 7, na prvom katu u 12 sati održat će se radionica “Kreditni programi HBOR-a – podrška razvitku poslovanja”, a vodit će je Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju. Budući da je slobodnih mjesta samo 40, valja se prethodno prijaviti.

U subotu poslije podne u 16 sati u sklopu sajma održat će se radionica zanimljiva mnogim ljubiteljima plavca malog posebno. Mr. sc. Franjo Francem, veliki znalac, utemeljitelj Hrvatskog enološkog društva i dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, vodit će radionicu tijekom koje će nekoliko vrhunskih markantnih plavaca malih sljubljivati s autohtonim delicijama.

Naziv radionice je “Mjesto plavca malog u hrvatskoj gastronomiji”. Ulaznica na ovu radionicu, koja će se održati tik iznad Dioklecijanovih podruma u hotelu “Vestibul Palace”, stoji 50 kuna, a broj mjesta ograničen je na 15 pa se prijavite na vrijeme.

Nemojte u 18 sati u Dioklecijanovim podrumima (zapad, dvorana 2B) propustiti ni radionicu “Žene i vino – ženska ruka u proizvodnji i promociji vina”. Degustirat će se vina izvrsne pelješke vinarke Mare Mrgudić-Bure, a radionicu će voditi novinarka i predsjednica udruge WOW (Women on wine) Sanja Muzaferija. Ulaz na radionicu je besplatan, ali broj mjesta ograničen je na 15.

U isto vrijeme u Podrumima će trajati i “Čokoladni show” izvrsnog čokolatijera Dubravka Vitlova.

Eto, izaberite, učite, kušajte, guštajte i družite se.
MERI ŠILOVIĆ
FOTO: ARHIV CROPIX

Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login