Vinski podrum

10. listopada 2013.

Dođite i uživajte u vinima, čokoladi i maslinovim uljimaSutra u 14 sati počinje u Dioklecijanovim podrumima velika fešta vina i delicija Vinski podrum. Sajam će trajati dva dana, tijekom petka i subote, u petak od 14 do 21 navečer, a u subotu (kako bi mogli na vrijeme po povoljnim cijenama kupiti butelju dobra vina za subotnji i nedjeljni objed) i od 12 pa do 21 sat.

I za vinare, i za znanstvenike, ali i za obične ljubitelje vina, zaista atraktivna predavanja, koja će trajati u Zlatnim vratima u petak od 16 do 17.30 sati, gdje će se o plavcu malom i tribidragu-crljenku moći saznati ono što do sada nije ni bilo u javnosti, a ljubitelji vina i delicija tijekom ova dva dana moći će sudjelovati i na nekoliko vrlo zanimljivih radionica.
Radionicu na kojoj će se kušati vrhunski plavci i učiti kako ih sljubljivati i s kojom spizom u subotu u 16 sati u hotelu “Vestibul” vodi poznati znalac, dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba mr. Franjo Francem.

Žene u vinu


Radionica, koju vode autori emisije G.E.T. Reporta Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, sljubljivat će prošeke s autohtonim dalmatinskim tortama (u petak u Dioklecijanovim podrumima u 15.30), a poznati slavonski vinar Davor Zdjelarević, također u petak na istome mjestu, ali u 18 sati, imat će radionicu na kojoj ćete moći kušati i učiti o najboljim graševinama.

U Podrumima, u subotu u 18 sati, Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW (Žene u vinu), vodit će radionicu na kojoj će se, uz ostalo, i kušati vina vrhunske pelješke vinarice Mare Mrgudić Bure, a mnogima će zanimljivo biti doći i na radionicu o kreditnim programima HBOR-a, koju će u Zlatnim vratima u subotu u 12 sati voditi Mira Krneta, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju.

A kakva vina će se moći kušati i kupiti tijekom ova dva dana u Podrumima rimskog cara nasred splitske Rive? Što ne propustiti i što je posebno zanimljivo? Krenimo od najjužnijih vinara Lijepe naše. Što ćemo piti?

U Dioklecijanove podrume Božo Martinović u ime „Dubrovačkih podruma“ donosi prekrasnu „Merlotinu“, crljenak-zinfandel, „Plausus“ i malvasiju dubrovačku, vina koja je i Decanter nagradio. Iz Konavala stiže i vinar Andro Crvik, vina su mu u Londonu u posljednje dvije godine nagrađivana, a s radoznalošću ćemo probati dva njegova nova vina, „Negromant“ i „Tezoro“, koja će na ovom sajmu u Splitu imati svoju premijeru.
 
Zašto je Pelješac bogom dan prostor za vrhunske plavce i kako je rođena legenda o Dingaču, provjerite kušajući vrhunska vina legendarnog Miljenka Grgića, Mare Mrgudić Bure, Radovića, Matuška, PZ “Dingač”, PZ “Kuna” i Udruge “Plavac mali” iz Janjine. A kakvi su pošipi s Korčule, otoka na kojemu je i rođena ova bijela ponos sorta Dalmacije, reći će vam vina PZ “Čara”.

Tek malo prema sjeveru, ali zapravo i južnije nego Dingač, pripomenut će Mihovil Štimac, novo je vinogorje Komarna. Novi vinari s tog prostora ponose se svojim prvim vrhunskim vinima, a neka od njih možete kušati u Podrumima na štandovima Volarević i “Poljopromet”. Kakva vina nude još do jučer zaboravljeni vinogradi iznad Omiša, reći će vam vina Nikše Mimice, a kakve su lijepe lagane kujundžuše Jerkovića, Matkovića i ostalih imotskih vinara, saznat ćete na štandu Udruge „Cvit razgovora“.


Nova vinarska priča


O novoj vrgoračkoj vinskoj priči govore vina “Pilač”, a na ovom sajmu će i “Dalmacijavino” pokazati da je vinska kuća koja se ima čime pohvaliti. Kakav je pak okus crljenka iz njegova užeg zavičaja, iz Kaštela, i kakve su stare autohtone kaštelanske sorte sljubljene u boci, saznat ćete kušajući „Dilatum“ (“Kaštelacoopa”), „Putalj“ Antona Kovača i „Štafileo“ Nevena Vuine i Krolo vina.

A otoci? Priču o vrhunskim vinima Hvara, naširoko već godinama po svijetu nagrađivanim, ispričat će vam oni koji je sami trudom i znanjem već desetljećima pišu, Zlatan Plenković, Andro Tomić, Ivo Carić, PZ “Svirče”, Antun Plančić. A na štandu „Jako vina“, tvrtke koja je iz mrtvih digla bolsku prvu Dalmatinsku vinarsku zadrugu, možete provjeriti zašto je njihov plavac majstor i zbog čega su se njihova vina kao zlatni prvaci vratili iz Bordeauxa i Londona.

Koliko babić može biti izvanredan, saznat ćete na štandu primoštenske „Suhe punte“ i šibenskog „Vinoploda“, a da i zadarsko okružje ime stvarno vrhunska vina, posvjedočit će Rade Bobanović na štandu PZ „Maslina i vino“. U Split se svojim laganim žlahtinama dolaze pohvaliti i Krčani iz PZ “Vrbnik”, a Udruga „Vinistra“ u Podrume donosi cijelu paletu vrhunskih istarskih malvazija.

PIŠE MERI ŠILOVIĆ


Čokolada s čilijem


Lijepa vina kontinentalne Hrvatske predstavljat će renomirani „Vuglec breg“ i „Vina Petrač“, velika vinska kuća „Badel 1862“ u Split dolazi sa svojim najboljim vinima, a o čaroliji vrhunskih graševina Slavonije i Baranje saznat ćete od najboljih: Vinarije Krauthaker, Davora Zdjelarevića, Kutjeva d.o.o., Iločkih podruma,...

I za kraj vrhunske čokolade velikog meštra Vitlov, čokolade s đumbirom, s maraskom, s čilijem, s.... Nemojte propustiti kušati i najbolja maslinova ulja Lijepe naše, a na štandu Zajednice maslinara i uljara Hrvatske i maslinarske udruge „Lotnjak“ moći ćete ih i kupiti. 
 

Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login