Vinski podrum

23. rujna 2013.

Velika fešta vina i delicija u SplituU organizaciji Slobodne Dalmacije i Udruge vinara Dalmacije u podrumima rimskog cara na prvom Sajmu „Vinski podrum“ posjetitelji će moći kušati vrhunske plavce, pošipe, babiće, maraštine, crljenke, žlahtine, malvazije, graševine i kupiti vina po posebno povoljnim cijenama
.

Zapamtite petak i subotu 11. i 12. listopada, zabilježite negdje sebi taj uvod u drugi vikend desetog mjeseca, pa svratite po dobru čašu ili bocu vina, kušajte ova i ona, i kupite sebi za subotnji ili nedjeljni obid nešto onako baš zapravo za nepce i dušu po nekoj povoljnoj cijeni. O čemu je riječ?

Slobodna Dalmacija i Udruga dalmatinskih vinara „Vino Dalmacije“, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i HBOR-a, po prvi put organiziraju Sajam vina u Splitu i to - gdje će suza neg na oko – u Dioklecijanovim podrumima.

Velika vinska fešta, dok po vinogradima traju posljednje berbe, a u podrumima je posla ko u priči, dok gradom hodaju turisti znalci, oni koji znaju guštati u posebnim dražima babljeg ljeta, prati duh i trenutak vinske Hrvatske slaveći milenijsku kulturu vina na ovim prostorima i to na najboljem mogućem mjestu - u impresivnim podrumima rimskog cara Dioklecijana, velikog Dalmatinca i, vele znalci, vjerojatno velikog pilca vina.

Najave kažu da će sa svojim najboljim vinima u Dioklecijanove podrume doći najbolji i veliki i mali vinari Dalmacije, da će se svojim vinima podičiti i predstaviti najbolji istarski, slavonski, zagorski, krčki vinari.

Tijekom dva dana (u petak od 14 do 20 navečer, a u subotu od 12 do 20 sati) moći ćete kušati najbolje od najboljeg, istraživati prednosti plavca malog sa južnih strmina Hvara, pa onog sa proslavljenih Dingača s Pelješca, ili plavaca sa najboljih bračkih položaja na južnim strminama otoka.

Moći ćete uspoređivati vrhunske babiće s legendarnog kamenjara Primoštena, otkrivati izvanredan omiški „Pribidrag“, istražiti gutaljem i čašom koji je od vrhunskih pošipa vaš favorit, ocjenjivati elegantne ljetne krčke žlahtine, uživati u različitim vrhunskim istarskim malvazijama, spoznati zašto Kutjevačku dolinu odavna nazivaju Zlatnom dolinom i zašto su neke slavonske graševine redovito nagrađivane po svijetu, što najbolje daju vinogradi Iloka, kušajući odabrati svoj nadraži kaštelanski crljenak, tribidrag ili zinfandel, upoznati buke i okus gotovo zaboravljene kaštelanske sorte babice.

„Milijun“ čuda nude hrvatska vina danas i Sajam vina u drevnim podrumima rimskog cara Dioklecijana prilika je da ih upoznate u Splitu u posve ekskluzivnom ambijentu UNESCO-ovog spomenika svjetske kulturne baštine. Ni jedan sajam vina na svijetu nema takvo ozračje.

Ivica Kovačević, predsjednik Udruge dalmatinskih vinara „Vina Dalmacije“, suorganizator ove vinske fešte u Splitu, naglašava da je Sajam „Vinski podrum“ i prodajnog karaktera, što znači da će posjetitelji moći i kupiti svoju najdražu bocu vrhunskog vina i to po posebno povoljnoj cijeni. Vina će se naime tijekom tog petka i subote u Dioklecijanovim podrumima prodavati po cijenama po kojima ih inače možete kupiti jedino u podrumima vinara.

Drugi vikend u listopadu u Dioklecijanovim podrumima bit će prilika i za poslovne dogovore vinara i distributera te ugostitelja, bit će i zaista zanimljivih radionica i predavanja na kojima će biti predstavljeni do sada posve nepoznati detalji o istraživanju tribidraga-kaštelanskog crljenka-zinfandela te izvanredan projekt koji bi, vjerovali ili ne, mogao dovesti plavac mali (crni, kao što mu i ime „plavac“ kaže) do varijante plavac mali bijeli.

Uz vinare, organizatori najavljuju, na Sajmu „Vinski podrum“ bit će i probrani proizvođači maslinovih ulja, sira, pršuta i drugih delicija, a Procaffe će besplatno dijeliti kavu.

„Sajam hrvatskih vina i delicija „Vinski podrum“, doživljaj je u jedinstvenom povijesnom ambijentu. Ciljevi Sajma su kreiranje nove turističke ponude, produljenje turističke sezone, podizanje razine kvalitete turističke ponude i stvaranje nove slike Splita i Dalmacije kao vrhunske enogastro destinacije. Na ovom sajmu očekujemo desetke vinara i vinskih tvrtki, distributera opreme, proizvođača i distributera delicija“, najavljuju organizatori „Vinskog podruma“.

Uz Festival vina u zagrebačkoj Esplanadi, koji krajem studenog već godinama izvanredno organizira prof. Ivan Dropuljić, uz Dalmacija Wine Expo u Makarskoj, festival novih trendova, kojeg izvrsno organizira mlada ekipa na čelu sa Sašom Špirancem, uz već etabliranu Vinistru, Sajam „Vinski podrum“ donosi još jednu novu boju, svoj pogled i timbar jednako okrenut velikoj prošlosti i perspektivi velike budućnosti hrvatskih vina.

I dok će ovo prvo pretpremijerno izdanje Sajma „Vinski podrum“ označiti kraj šušura ljeta 2013., dogodine, vele organizatori, eto Sajma vina u Dioklecijanovim podrumima iduće godine s početkom ljeta, s početkom sezone i velike vinske potrošnje, u vrijeme kad Bakho kreće restoranima, rivama, konobama, pjacama, za dobar zalet i odličan odabir, kao pravi orjentir i inspiracija i domaćima i turistima i znalcima i onima koji će to tek postati. U slavu najboljih vina Lijepe naše u srcu Dalmacije, u srcu Splita. I Dioklecijanu bi sigurno bilo drago...

MERI ŠILOVIĆ

Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login